Şikayetten Vazgeçme Dilekçesi – TCK 73
Şikayetten vazgeçme dilekçesinin de yer aldığı yazımızda öncelikle şikayet kavramı tanım ve özellikleri ile anlatılmıştır.
İzleyen kısımda ise okura fikir vermesi adına şikayetten vazgeçme dilekçesi örneklerine yer verilmiştir.
Ceza Hukuku’na ilişkin diğer yazılarımıza ceza hukuku linkinden erişebilirsiniz.
Şikayet Nedir?
Fail ve fiil belli olsa ve suç şüphesi yeterli bulunsa dahi şüpheli hakkında kamu davası açılabilmesi için bulunması olan şartlara dava şartları denilmektedir.
Şikayet de ceza muhakemesi hukuku bakımından bir dava şartı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Soruşturması ve kovuşturulması şikayete bağlı bir fiilden zarar gören kişinin, 6 aylık şikayet süresi içinde yazılı olarak (TCK m. 37/1; CMK m. 158/5), yetkili makamlardan, bu fiil hakkında kovuşturma yapılmasını istemesine şikayet denir.
TCK’da takibi şikayete bağlı suç terimi yerine “soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suç” terimi tercih edilmiştir. Kanun koyucu bu suretle şikayeti bir soruşturma ve kovuşturma, diğer bir muhakeme şartı olarak da kabul ettiğini ortaya koymaktadır.
Şikayetin Özellikleri
-
Ortada soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı bir suç bulunmalıdır.
-
Şikayet etmesi gereken kişi bu fiilden zarar görmüş olmalıdır.
Şikayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan sayılır. Bu nedenle mirasçılara geçmez. Bunun istisnası, TCK m. 131/2’dedir. Şikayetçinin reşit olması gerekmez ise de temyiz kudretine sahip olması aranır.
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre suçtan zarar görenin kanuni varsa ve zarar gören 15 yaşını doldurmamış ise şikayeti o yapar.
Eğer 15 yaşını doldurmuş ise müşteki veya katılan olabilir, eğer kanunu temsilcisi ile iradesi çelişiyorsa çocuğun iradesine üstünlük tanınır.
Tüzel kişiler de şikayette bulunabilir. Ancak bundan suçtan zarar görmeyen kişilerin de şikayette bulunabileceği anlaşılmamalıdır.
-
Şikayet, belli bir süre içinde yapılmalıdır.
Şikayet süresi 6 aydır (TCK m. 73/1). Bu süre zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü bir süredir ve şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu veya öğrendiği günden başlar (TCK m. 73/2).
Ancak bu süre zamanaşımı süresini geçemez. Bu sürenin hak düşürücü olması sebebiyle, 6 aylık şikayet süresi bakımından durma ve kesilme söz konusu değildir.
Yine kusursuz olarak süre geçirilirse, eski hale getirme (CMK m.40) mümkündür.
Şikayet hakkı olan birkaç kişiden birisi altı aylık süreyi geçirirse bundan dolayı diğerlerinin şikayet hakları ise düşmez.
-
Şikayet herhangi bir şekil şartına tabi değildir; yazılı olarak veya tutanağa geçirilecek bir beyan ile yapılabilmektedir.
-
Şikayet ancak belli makamlara yapılabilir.
Bu makamlar, mahkeme, Cumhuriyet Başsavcılığı, kolluk, valilik, kaymakamlık ve elçilikler olabilmektedir.
-
Şikayet edilen fail değil, fiildir.
Bu nedenle, failin adı anılmadan da şikayette bulunmak mümkün olup, iştirak halinde işlenen suçlar bakımından faillerden birinin şikayet edilmesi yeterlidir.
İştirak halinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikayetten vazgeçme, diğerlerini de kapsamaktadır.
Kamu Davasında Şikayetten Vazgeçme
Şikayetten Feragat ile Şikayetten Vazgeçme Arasındaki Farklar
Şikayet hakkından feragat, süresi geçmemiş ve henüz yapılmamış şikayetin artık yapılmayacağının suçtan zarar gören kişi veya kanuni temsilcisi tarafından açıklanmasıdır. Ancak, Türk Hukuku bakımından şikayetten feragate ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Yapılmış şikayetin, suçtan zarar gören kişi veya kanunu temsilcisi tarafından, geçersiz sayılmasının istenmesi ise şikayetten vazgeçme denir.
TCK şikayetten vazgeçmeyi düzenlemiştir; şikayetten feragat hakkına ilişkin bir düzenleme yapmamıştır.
Şikayetten Vazgeçme Nedir?
Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı suçlarda, kanunda aksi yazılı olmadıkça, suçtan zarar kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz (TCK m. 73/4).
Öte yandan, kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikayetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz (TCK m. 73/7).
Şikayetten vazgeçme iki taraflı bir işlemdir. Başka bir deyişle, şikayetten vazgeçmenin geçerli olabilmesi için, bunun sanık tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir (TCK m.73/6).
Şikayetten vazgeçmeden vazgeçme ise mümkün değildir.
Şikayetten Vazgeçme Dilekçesi Örneği (1)
… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
Şikayetçi: Adı ve Soyadı- TC Kimlik Numarası – Adres – Telefon Numarası
Açıklamalar: Şikayetçi olarak yer aldığım … esas numaralı soruşturma konusu dosyada, mağduriyetimin giderilmesi sebebiyle şikayetimden vazgeçiyorum.
Karşılanmasını istediğim herhangi bir zararım bulunmamaktadır.
TCK m. 73 kapsamında gerekli işlemlerin savcılığınızca yapılmasını talep ederim. …/…/…
Şikâyetçi Adı ve Soyadı İmza
Şikayetten Vazgeçme Protokolü (2)
… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
Şikayetçi: Adı ve Soyadı- TC Kimlik Numarası – Adres – Telefon Numarası
Açıklamalar: … esas numaralı soruşturma dosyasında şikayetçi olarak yer almaktayım. Ancak, aramızda sulh olunması sebebiyle şikayetten vazgeçtiğimi tarafınıza bildirir, gerekli işlemlerin yapılmasını ve ilgili kamu davasının düşürülmesini talep ederim …/…/…
Şikâyetçi Adı ve Soyadı İmza
Şikayetten Vazgeçme Dilekçesi Pdf
Şikayetten vazgeçme dilekçesi .pdf formatında indirebilirsiniz.
Şikayetten Vazgeçme Dilekçesi İndir
Ceza Hukukuna ilişkin bir uyuşmazlıklar için hak kaybı yaşamamınız adına mutlaka uzman bir Ankara Avukat‘ın görüşünün alınması önemlidir.
Şikayetten Vazgeçme Sık Sorulan Sorular
-
Şikayetten Vazgeçmeden Vazgeçme Mümkün Mü? Şikayetten Vazgeçme Geri Alınabilir Mi?
Şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuk sistememizde mümkün değildir. Geriye dönük olarak şikayetten vazgeçmesinden vazgeçtiğini beyan etmek hukuki bir sonuç doğurmayacaktır.
-
Şikayetten Vazgeçmede Sanığın Kabulü Gerekir Mi?
TCK m. 73/6 gereği, şikayetten vazgeçme iki taraflı bir işlemdir. Başka bir deyişle, şikayetten vazgeçmenin geçerli olabilmesi için, bunun sanık tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir.
-
Şikayetten Vazgeçmenin Sirayeti Nedir?
TCK m. 73/5 gereği, iştirak halinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikayetten vazgeçme, diğerlerini de kapsamaktadır.
-
Şikayetten Vazgeçme Haline Ne Olur?
Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.
-
Şikayetten Vazgeçme Manevi Tazminatı Etkiler Mi?
Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikayetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz (TCK m. 73/7).
Şikayetten Vazgeçme Yargıtay Kararları
- “…Kabule göre de, mağdurun 11.02.2013 tarihli celsede sanıklar hakkındaki şikayetinden vazgeçtiği anlaşılmakla birlikte, 5237 sayılı TCK’nin 73/6. maddesi uyarınca şikayetten vazgeçmenin onu kabul etmeyen sanığı etkilememesi nedeniyle, sanık Erdoğan’a şikayetten vazgeçmeyi kabul edip etmediği sorulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması, Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi ile yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi uyarınca kısmen istem gibi BOZULMASINA…” Yargıtay Kararı – 3. CD., E. 2014/38806 K. 2015/12857 T. 13.4.2015
- “…Ceza davası yargılaması sırasında 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı yeni TCK’nun 73. maddesi gereğince, kamu davasının düşmesi cürümden zarar gören şahsın davadan vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada davacı şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise, artık hukuk mahkemesinde tazminat alacağını dava edemez. Somut olayda davacı şahsi haklarından vazgeçmemiş olduğundan yürürlükte olan 5237 sayılı yasanın 73. maddesinin olayımızda uygulama olanağı bulunmamaktadır…” Yargıtay Kararı – 3. CD., E. 2014/24510 K. 2015/6226 T. 18.2.2015
- “…Hüküm verildikten sonra, şikayetten vazgeçme yetkisi bulunan katılan vekilinin 11/07/2014 tarihli dilekçeyle sanığa yönelik şikayetten vazgeçtiği dikkate alındığında, sanığa yüklenen mala zarar verme suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olduğu gözetilerek, sanık müdafiinin 30/10/2014 havale tarihli dilekçesi ile katılan vekilinin şikayetten vazgeçme dilekçesi doğrultusunda işlem yapılmasını talep ettiği, bu beyanın vaki şikayetten vazgeçmeyi kabul niteliğinde olduğunun anlaşılmış olması karşısında, sanık hakkındaki kamu davasının 5237 sayılı TCK’nın 73/4. maddesi uyarınca düşürülmesinde zorunluluk bulunması…” Yargıtay Kararı – 23. CD., E. 2015/13702 K. 2015/2882 T. 24.6.2015
- “…Hüküm verilmeden önce katılan sanık Mehmet’in, 19/06/2012 tarihli celsede, sanık Y.. İ.. hakkındaki şikayetinden vazgeçmesi, iştirak halinde işlenen suçlarda şikayetten vazgeçmenin diğer sanıklara sirayet edeceği ve şikayetin dava şartı olduğu, katılan sanık Mehmet’in, sanık Mustafa’nın bulunduğu celse şikayetinden vazgeçmesi ve sanık Mustafa’nın şikayetten vazgeçmeyi kabul etmediğine dair beyanda bulunmaması hususu göz önünde bulundurulduğunda, takibi şikayete bağlı bir suç olan mala zarar verme suçuna ilişkin olarak, 5237 sayılı TCK’nın 73/6. maddesi gereğince, 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA; ancak bu husus yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden aynı kanunun 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 5271 sayılı CMK’un 223/8. maddesi gereğince sanık hakkında açılan kamu davasının şikayetten vazgeçme nedeniyle DÜŞMESİNE…”